Stilbognathus Longispinosus (Sponsdrager)

In november 2003 ben ik 10 dagen naar Sharm el Naga in Egypte geweest om te duiken. Op 25 november kwam ik tijdens een nachtduik een heel vreemd dier tegen. Hij zal in een holle ruimte en was ontzettend goed gecamoufleerd, ik zag hem omdat hij bewoog toen ik er met mijn lamp op scheen. Ik heb er dia's van gemaakt en thuis heb ik opgezocht wat het was. Het blijkt een sponsdrager te zijn. Het is een spinkrab, net als de hooiwagenkrab die we ook veelvuldig in Zeeland tegen komen.

In de Rode Zee riffengids van Helmut Debelius staat hij als volgt omschreven:

Lengte 3,5 cm. Komt voor in de Rode Zee. Zeer lange oogstelen, twee zeer lange stekels tussen de ogen, eerste paar poten met kleine scharen. Getooid met verschillend gekleurde sponzen en andere organismen. Wordt op vertakte steenkoralen (e.g. Acropora) aangetroffen.

Het exemplaar wat ik gezien heb schat ik op zo'n 5 tot 6 cm, dat klopt dus niet helemaal met de omschrijving.

Hieronder volgen nog wat meer foto's. Als je de foto's in groter formaat wilt zien kun je doorklikken op de foto. De foto wordt dan in een groter formaat in een nieuw venster geopend. Om terug te keren naar deze pagina, kun je dan het nieuwe venster weer sluiten.

Dit is de 1e foto. In dit holletje zit de sponsdrager, als hij niet beweegt zie je hem niet.

Als je een detailopname van zijn kop ziet kun je eigenlijk pas zien dat het een dier is.

Op deze foto kun je de poten goed zien, hij zit hier met zijn kop naar beneden.

Nog een detailopname van de poten, hier kun je goed zien dat er allemaal zijtakjes aan de poten zitten

Op deze laatste foto's  zie je goed hoe fantastisch dit dier gecamoufleerd is, hij gaat helemaal op in zijn omgeving. Je kunt ook goed merken dat hij niet gewend is om ontdekt te worden. Je moet het heel bont maken voordat hij besluit om te vertrekken en dan nog gaat het niet zo snel. Dit is wel erg handig als je macrofoto's wilt maken trouwens.

Ik vond het een heel bijzonder dier om te ontmoeten. Dat vind ik ook het leuke van de Rode Zee. Hoe vaak je ook gaat en zelfs als je vaker op een plek duikt, je ontdekt toch steeds nog weer nieuwe dingen.

Anneke de Wilde