Wàt ga je doen???

Dit is niet uit te leggen. Regen gutst uit een dik pak grauwe wolken. Rennend tussen de laadruimte van de auto en de garage breng ik de spullen zo droog mogelijk over. Niet dat ze niet waterproof zijn, die spullen. In tegendeel, dat zijn ze wel. Speciaal voor water gemaakt zelfs. Maar toch. In de auto houd ik het liever droog. Een langsfietsende buurman knijpt z’n ogen halfdicht in de stortbui. Gluurt meewarig even opzij, net op het moment dat ik de fles naar de auto sjouw. Nee, het is vast niet uit te leggen dat ik me echt verheug op de komende bezigheid deze ochtend! In elk geval aan niet-duikers niet. En aan sommige wel-duikers ook niet. Ha, een duikje in Engelgaarde! Waar het nu koud is. Blubberig. Hoogstwaarschijnlijk troebel water. Mogelijk geen levend wezen te bekennen. What the.... maakt het dan zo verheugend?

Kijk. In de eerste plaats is het gewoon Duiken. En dat is wat ik natuurlijk bijzonder graag doe. Puur dat gevoel van lekker fris water om je heen. Al zie je niks, je kunt altijd nog heerlijk zweven. In de tweede plaats spreek ik eindelijk weer eens mensen van onze club. Tijdje gemist! En ten derde, vandaag is het een bijzondere dag gezien de datum.

Laten we deze bijzondere dag dan ook gelijk maar even zien hoe ‘duurzaam’ Archimedes al is. Nou, boven verwachting! Een energiebesparende zon-afschermer brengt vrolijkheid en kleur in het miezerige grijs. Dat alleen al warmt een verkleumd mens op. Daaronder – en dat is handig bekeken – blijven de koffiekannen, bakjes, bekers en glaasjes moeiteloos droog. Maar zover zijn we nog niet. Eerst te water. Daar gespeurd naar verrassende voorwerpen met feestelijke inhoud, zoals voorgaande jaren wel werd aangetroffen. Compliment! Dit keer geen natuurvreemde attributen tussen de baarzen en kreeftjes op de bodem. Van die heel erg foute chocoladeletters troffen we er onder water gelukkig niet ééntje aan. Chocoladeletters van de groene sint trouwens ook niet... Bij nadere inspectie was het enige groen van betekenis de erwtensoep na afloop van de duik. En die ging er prima in! Net als de broodjes en de verwarmende drankjes.

Vijf december – Sinterklaasduik bij Archimedes. En het mooie is... er zijn altijd wel meer duikers zo gek (op duiken). Dat maakt het nou zo leuk bij een onvervalste Archimedes-duik als deze. Wie er niet bij was heeft iets gemist! Een dik compliment voor de grote regelaar van dit evenement, Henk Dozeman. Het was weer prima verzorgd allemaal. Dank je wel Henk! Ik merk dat ik intussen best uit kan leggen waarom....

 

Alice van Laar,

5-12-09