Natuur, scheepswrakken en Robinson Crusoë in
Zuid - Noorwegen.

Tekst en foto’s: Kees Alberts en Alice van Laar.

Middernacht 7 augustus. We rijden de veerboot af en zijn in Noorwegen, Kristiansand; op weg naar het duikcentrum van het Norway - Team Frank in Høvåg. Na een half uur wordt de weg smaller. Het asfalt en de verlichting houden op, de weg wordt een pad. Een bord:’Høvåg HYTTEGREND Team Frank’. Even later stopt het pad, we kunnen niet verder.
Uit het donker achter ons roept iemand en schijnt met een zaklantaarn. Het is Frank. Hij heeft op ons gewacht en wijst ons de kampeerplek. Bij het licht van de volle maan zetten we onze tent op en kruipen in de slaapzak. Luister,
de stilte….
Ochtend. De zon schijnt. We kijken naar buiten. Bomen, blokhutten, rotsen, water, blauwe lucht. In de verte de open zee. In één van de blokhutten het duikcentrum.
Het water is helder. We verkennen vandaag het “huisrif”. Diepte tot 25 m, goed zicht. Overal kelp, jonge vis, veel zakpijpen, zeesterren, grondels en lipvissen. Hier en daar dodemansduim en sponzen. Veelbelovend. Morgen gaan we bootduiken...

We duiken bij verschillende rotseilanden. Indrukwekkend is de ‘Ribewand’.
Deze drop off loopt door tot onder de 60 meter door. Prachtig  begroeide rotsen , veel leven en een grote school vis tegen het zonlicht als we opstijgen. Ieder eiland voor de kust van Zuid Noorwegen is een duikstek. Zoveel eilanden, bij de meeste is zelden of nooit gedoken. Er is genoeg te ontdekken…
We hebben ook een “Robinson” dag gedaan. Je wordt dan ‘s morgens met duikuitrusting, veel perslucht en eten en drinken op een onbewoond eiland achtergelaten. Het is een stralende dag. De zee ziet er onweerstaanbaar uit. Dus: Frank uitzwaaien, pak aan en duiken maar. Wat is dit een geweldige formule. We maken drie mooie lange duiken en voelen ons de koning te rijk op ons ‘eigen eiland’.

De kust van Zuid Noorwegen is met zijn rotsen zowel boven als onder water een gevaarlijk gebied voor de scheepvaart. Aan scheepswrakken is hier geen gebrek.

30 Meter diep, in open zee, ligt de coaster ‘Frisness’ op ons te wachten. De ‘Frisness’ is in 1964 vergaan. Delen van het wrak zijn nog herkenbaar; spanten, stukken romp, de schroefas, een patrijspoort, een wastafel, een mast. De rots waar het schip op verging loopt op tot 6 m. diepte en is mooi begroeid.
 

Hoogtepunt is de duik die we op de ‘Seattle’ maken. Dit vrachtschip is in 1940 voor Kristiansand uitgebrand en gezonken. Het is 140 m lang en ligt op diepten die variëren van 26 tot 75 m. Indrukwekkend en prachtig begroeid . Door de diepte is de bodemtijd kort. Veel te gauw moeten we langs de boei weer omhoog. Eén duik is lang niet genoeg… Ik wil terug….

Onder de vuurtoren van Kristiansand ligt de ‘Tom B’. Deze Engelse coaster verging in 1958 bij zwaar weer. Het schip is in drie stukken gebroken. Een mooi overzichtelijk wrak dat we doordat het niet al te diep ligt goed kunnen bekijken. Langs de met kelp begroeide rotshelling stijgen we op. Ook hier vervelen we ons niet tijdens de stops.


NORWAY TEAM FRANK  is een Duits - Noorse duikbasis. Je kunt er logeren in blokhutten of kamperen. Frank Resagk en Sylvia Hofmann runnen in de zomer de duikbasis in Waldkamp Høvåg. Je kunt er individueel terecht. Groepen tot 30 personen zijn welkom. Frank en Sylvia werken samen met andere partners. ’s Winters organiseren ze trips naar Noord Noorwegen om te wrakduiken en te snorkelen met orca’s. Meer informatie kun je vinden op: www.norway-team.de, www.orca-norway.de, en www.nordic-dive.de.