Bezoek Koninklijke Marine Den Helder

Op woensdagochtend 17 oktober 2012 zaten 18 Archimedes duikers en een verstekeling genoeglijk in de fleetclub “ De Witte Raaf “ in Den Helder koffie en appelgebak met slagroom naar binnen te werken. In de marinehaven mag je toch niet duiken? Waren ze verdwaald? Nee hoor. Een Archimedes duiker is overal georiënteerd, zeker wanneer er door de Marine ook nog twee korporaals worden ingezet om ze te begeleiden.

De Fleetclub De korporaals

Ondanks de regen volgden ze na de koffie als makke schapen hun begeleiders. Doel: Hare Majesteits “Rotte”, een authentieke sleepboot, bouwjaar 1987. De Rotte stak snel van wal, de Archimedes duikers verspreiden zich over het hele schip. De voorzitter was al gauw met grote ronde ogen in de machinekamer te vinden. Je hoorde hem denken: “Wat zou dit een prachtig duikwrak zijn!”

HR.MS. Rotte Toekomstig duikobject?

Met bewondering keken ze tijdens de rondvaart naar al die toekomstige wrakken die nu nog aan hun trossen in de haven lagen.
Eenmaal weer aan wal kregen ze de bekende “blauwe hap” voorgeschoteld. Die werd veel eer aangedaan. De gastvrijheid van de marine ging zelfs zo ver dat ook nog een lichtblauw- vegetarische hap werd geserveerd. Daarna zochten ze de Defensie duikgroep op.

De blauwe hap  

Marine duikuitrustingen, een interessante film over waar de duik- en demonteergroep operaties uitvoert (Zelfs in Afghanistan), de decompressietank, de tank waar in tot een gesimuleerde diepte van 55 meter apparatuur kan worden getest, een tank waarin onderwater lassen kan worden geoefend, een museum van alle ontplofbare zaken waar deze dienst en de Explosieven Opruimingsdienst werd geconfronteerd, alle deuren gingen open voor Archimedes.

De decompressietank Het museum

 Het was een leuke en leerzame dag. Compliment voor degenen die dit hebben bedacht en geregeld.

 

Kees Alberts.