Manta's in de Malediven

Na veel te hebben gedubd ben ik toch overstag gegaan voor een duikvakantie naar de Malediven. Het waren Johnny Leijsenaar en Ronny Uiterwijk die mij er toe brachten om met Ad Bosch naar een tropisch oord af te reizen. Ad was blij dat hij een medereiziger had en ik misschien nog wel meer.
De reis ging voorspoedig maar duurde wel erg lang, bijna 24 uur van huis tot op de boot. Op het vliegveld werden we keurig opgewacht en naar de Dodie (een bijboot waar de duikspullen en de compressor op staan) gebracht.
De Dodie leverde ons, 12 gasten, na ongeveer 15 minuten varen af bij de grote verblijfsboot. Een welkomstdrankje van verse kokosnoten en een staalblauwe zee brachten iedereen in een vakantieroes. Er moest gelijk gewerkt worden, spullen in de hut en de duikrommel op de Dodie. Loodgordels klaar maken en trimvesten plus automaten plus verdere bende gereed maken. Het anker gelicht en op weg naar de eerste tewaterlating dicht bij de evenaar. Na een uurtje varen een briefing we gaan DUIKEN. De briefing vertelde ons dat we in een lichte stroming op een diepte van ongeveer 20 m onder de top van een thilla (onderzeese bergtop moesten blijven om de grote mantaroggen niet te verstoren. Op de Dodie tuigden we ons op als kerstbomen, als commando’s overboord om te voorkomen dat we uit elkaar drijven en zo snel mogelijk naar beneden.

De briefing klopt, er is een behoorlijke stroming, diepte klopt ook, nu de grote manta’s nog en gelukkig waren die ook precies op tijd. De manta’s waren gelukkig om een groep vreemde schepsels te bezichtigen en wij blij om die grote onderwatervogels over te zien vliegen! Het leek af en toe wel een zonsverduistering wanneer er een paar over kwamen, net een 747 zonder herrie. Fotograferen viel tegen: plankton, stroming en de manta’s bleven ook niet even staan. Plus nog wat onwennigheid, het waren wel grote knapen, spanwijdte 3,5 m. Die beesten begluurden ons van 2 tot 5 meter boven ons wel met z’n achten dacht ik.Wat mij verwonderde was, dat die grote flappen bij hun grote muil buiten de maaltijd om keurig als stoot buffers zijn opgerold verder hebben ze eigenlijk een zielig klein vetertje als staart. Al met al een geweldige start voor een 14-daagse safari.

Sjaak van den Heuvel